Ébredési hőmérséklet

Ébredési hőmérséklet nyomonkövetése

    Az ébredési hőmérséklet nyomonkövetésével alaposabban megismerheted tested működését. Következtethetsz az ovuláció megtörténtére. Behatárolhatod a follikuláris (tüszőérési) és a luteális (sárgatest) szakasz hosszát. Illetve esetlegesen megbújó hormonális problémákra is fényt deríthet.

 

Néhány alapvető szabály a méréshez:

 

1. A mérést a ciklus első napján kezd!

2. Mindig ugyanabban az időpontban mérj, még hétvégén is!

3. A mérés vagy orálisan vagy vaginálisan történjen.

4. A mérést még az ágyból felkelés előtt végezd, mert a mozgás emeli a testhőmérsékletet így az nem ad valós eredményt.

5. A mérés legalább 5 percig tarson, ne csak a digitális lázmérő csipogásáig!

6. Valós eredmény eléréséhez szükséges a napi minimum 5-6 óra alvás.

7. A mért adatokat rögzítsd, majd egy általad választott görbevezető honlapon. (Majd lentebb találsz webcímeket, amelyek megbízhatóak).

8. Néhány gyógyszer (pl.:láz- és fájdalom csillapítók) illetve a megfázás, nátha vagyis a lázzal járó betegségek befolyásolhatják a mérés eredményét.

9. Ha éjszaka ki kell menned a mosdóba, akkor figyelj oda, hogy csak akkor érvényes a mért eredmény ha a mosdó és a mérés között legalább egy óra eltelik, amit szintén ágyban fekve töltesz.

 

Az ébredési hőmérsékletből adódó hömérsékleti görbe értelmezése:

 

1. A follikuláris szakasz:

A menstruáció első napjától a tüszőrepedésig tartó szakasz. A szakasz első napja a menstruációval kezdődik, vagyis a mérés elkezdésének első napja. Ilyenkor tapasztalhatjuk, hogy az ébredési hőmérséklet alacsony, kb. 36,2-36,8 fok közé esik, ez is egyénenként változó. A menstruáció első napján a hőmérséklet leesik a legtöbb nő esetében, vannak azonban olyan esetek is amikor csak a menstruáció későbbi napján vagy a menstruáció után esik vissza a hőmérséklet, ez még nem jelent semmilyen problémát, ez természetes dolog. A tüszőérési szakaszban a görbe mutathat cikkcakkosságot 0,1-0,2-es ugrálásokat (ez inkább a jellemző), vagy éppen lehet nyugvó állapotban is. Ebben a szakaszban csak az utalhat problémára, ha az ébredési hőmérséklet tartósan túl alacsony 36.2 fok alatti vagy éppen tartósan túl magas 36.8 fok fölötti, ez valamilyen pajzsmirigy működési rendellenességnek a jele lehet. A follikuláris szakaszban mért hőmérséklet átlaga adja majd az alaphőmérsékletet, amihez a luteális szakaszt viszonyítjuk majd, ezt az alaphőmérsékletet a görbevezető programok coverline-ként nevezik.

 

2. A tüszőrepedés szakasza:

 

A tüszőrepedés napját az ébredési hőmérsékletből inkább csak utólag lehet meghatározni, de akadnak olyan nők akiknek ezen a napon mégegyszer leesik a hőmérséklete.

 

3. Luteális szakasz:

 

     A tüszőrepedést követő napon a hőmérséklet megemelkedik. Az emelkedés lehet lassú iramú azaz 0.1 fok naponta, illetve lehet hirtelen kiugró azaz 0.2-0.4 fok.

     A tüszőrepedés megtörténtéről akkor beszélünk, ha a hőmérséklet tartósan legalább három napig a petesejt kilökődését követően az alaphőmérséklet (coverline) fölött marad. 

     Néhány ritka esetben előfordulhat a petesejt kiszabadulását követő második napon visszaesik a hőmérséklet, ebben az estben legalább 5 magas hőmérsékletű napon lehet biztosan állítani a tüszőrepedés megtörténtét.

     A hőmérséklet a luteális szakaszban tartósan a coverline fölött marad 12-16 napig. Bár előfordulhat, hogy a szakasz közepén mégegyszer leesik a hőmérséklet, ugyanis ilyenkor a szervezet magasabb ösztrogén hormont állít elő. 

     Ezen szakaszban az ébredési hőmérséklet által rajzolt görbevonal sokkal nyugodtabb képet mutat, nincsenek nagy ingadozások mint a follikuláris szakaszban. Előfordulhat az is, hogy görbénk ebben a fázisban szinte vonalzót nyelté vállik.

     Terhesség esetében a hőmérséklet nem esik a coverline alá, terhességre utalhat ha a testhőmérséklet több mint 18 napig (átlagos luteális szakaszunk hossza plusz két nap) fent marad. Ha a hőmérséklet több mint 0.2 fokos esik az  utalhat a közelgő menstruációra. A menstruáció jelentkezése napján vagy az azt követő napokban a hőmérséklet újra a coverline alá kerül.

     Mivel nem vagyunk gépek, s szervezetünk működését nagyon sok tényező befolyásolja (stressz, környezeti hatások stb.) alaphőmérsékletünk, illetve a tüszőrepedést követő hőmérsékletünk hónapról hónapra változhat. Sokakban tév hit él arról, hogy terhesség estén a hőnek 37 fok fölé kell emelkednie, de ez nem így van. Lehetsz állapotos e fok alatti hőmérséklettel és lehetsz nem terhes akkor is ha a hőd 37 fok fölé megy.

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Játék Androidra

Közösség

Belépés

E-mail cím:
Jelszó: