Meddőségi kivizsgálások

Mikor forduljunk orvoshoz?

Minden olyan esetben kötelező haladéktalanul orvoshoz fordulni, amikor a ciklusunk során valamilyen rendellenességet tapasztalunk. Például közti vérzés, nem jelentkező, elmaradó menstruáció, erős alhasi görcsök vérzés alatt vagy a ciklus során, petefészek fájdalom, felfázás, túl hosszú follikuláris, túl rövid luteális szakasz esetén, erős hüvelyi folyás, viszketés, égő érzés. Illetve tünetmentesség esetén akkor, ha egy év próbálkozás után sem kopogtat a gólya. 

Milyen vizsgálatok várnak rád?

Elsősorban olyan vizsgálatokról lesz itt szó, amelyeken magam is keresztül mentem, tehát saját tapasztalataimat szeretném veletek megosztani. Mindemellett megemlítek néhány olyan vizsgálatot, amiről bár saját tapasztalatom nincs, de hallottam, s olvastam róla.

 

1. Nőgyógyászati rákszűrés, alapvizsgálat (évente legalább egyszer érdemes elvégeztetni):

 

Gondolom ezen már mindenki keresztül eset életében néhányszor. Ebben az esetben mintát vesznek a méhnyakról, amit laboratóriumban vizsgálnak erre az eredményre éppen ezért várni kell. Továbbá vizsgálják, hogy nincs-e szervi elváltozás,illetve a méhnyák Ph értékét, ami esetleges fertőzésre utalhat.

 

2. Hormon vizsgálat:

 

A hormonvizsgálat két részből áll, mind a kettő vérvétellel történik. Az első vérvételnek a menstruáció 2-4. napja között, a második vérvételnek a 19-21. nap között kell megtörténnie, bár ez függ a ciklus egyéni hosszától is. Az első vérvételnél teljes hormonsort,OGTT-t  (cukorterheléses vizsgálat), máj-és vese funkciót néznek. Ezen vérvétellel fény derülhet a hormonokat termelő mirigyek és szervek működéséből adodó problémákra, cukorbetegségre (inzulin rezisztencia), s egy általános képet ad hormoni, szervi működésünkről. A második vérvétel alkalmával a FSL, LH, progeszteron hormont vizsgálják, amivel ki lehet zárni vagy éppen ki lehet deríteni például a sárgatest elégtelenséget vagy egyéb más problémákat. 

A hormonvizsgálat, vérvizsgálat határértékeit, itt találjátok:

http://www.infertility.hu/hormontabla.htm

 

3. Ultrahangos vizsgálat:

 

Hasi illetve hüvelyi ultrahanggal követni lehet a peteérést, ellenőrizni lehet a tüsző növekedésének iramát, a tüszőrepedést, a tüsző sárgatesté alakulását. Továbbá egyéb szervi elváltozásokat (pl.:petefészek ciszta) lehet feltárni. A hasi uh nem kellemetlen, nem fájdalmas folyamat, érdemes telt hólyaggal elvégeztetni. A hüvelyi ultrahang nem kellemetlenebb, mint egy általános nőgyógyászati vizsgálat.

 

4. Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HSG):

 

A petevezetékek átjárhatóságának röntgennel történő vizsgálata. A vizsgálat közben katéterrel metilénlék festéket jutatnak a petevezetékekbe, majd ezt követően röntgen felvételt készítenek. A röntgenkép pontosan rávilágít az átjárhatóságiproblémákra. A probléma a kezelés során nem orvosolható, műtéti beavatkozást igényel. Előfordul azonban, hogy ha a letapadás nem erőteljes, a folyadék áramlása feloldhatja azt, ezáltal átjárhatóvá téve a petevezetéket. Személy szerint ezt a vizsgálati módszert nem tapasztaltam, de tőbb sorstársamtól hallottam, hogy igen kellemetlen olykor fájdalmas beavatkozás.

 

5. Laparoszkópia, hiszteroszkópia:

 

     Mindkét eljárást altatásban végzik. Nálam mind a kettőt elvégezték a folyamatról csak annyit tudok leírni, amennyit a dokim elmesélt, illetve amiket előtte és a műtétet követően tapasztaltam.

     A hiszteroszkópia méhtükrözést jelent, a méh üregében található szervi elváltozásokra derülhet fényúgy hogy endoszkópot vezetnek a hüvelyen keresztül a méhüregbe.

     Laparoszkópia nem más mint hastükrözés, a műtét során minimum kettő 1-2 cm-es bemetszést vágnak. Egyet a köldökbe, egyet a hasfalon. A köldöknél ejtett metszésnél széndioxid gázzal töltik fel hasfalat, hogy a szervek elkülönüljenek, s jól láthatóvá könnyen hozzáférhetővé váljanak. A műtétet végző orvos egy apró kis kamerával felszerelt endoszkópos műszert vezet a hasüreg be, ezzel térképezi fel a petefészkek, méh, egyéb hasi szervek állapotát kivűlről. Amennyiben elváltozást talál, szükség lehet további bemetszések ejtésére, de ezen beavatkozzással a problémák megszüntethetőek más műszerek bevezetésével. Például el lehet távolítani a petefészek cisztákat (pl.:kipukkasztással), az endometriózisos pácienseknél a rossz helyen lévő méhnyálkahártyát (lézeresen)egyéb cisztákat kinövéseket (csipesszel, hurkolással, lézerrel).

     Mindkét beavatkozás során orvosolhatóak a kisebb szervi problémák orvosi beavatkozással. Mindösszesen 3 kórházban töltött napot igényel. Az első napon történik a műtéti előkészítés, altató orvosi, belgyógyászati kivizsgálás stb. A második napon történik a beavatkozás, s ha a műtét komplikáció mentesen zajlik a harmadik napon haza lehet menni.

     Nálam a műtét során végezték el a petevezeték átjárhatósági vizsgálatot. Ugyanúgy metilénkékkel megfestik a petefóvezetékeket, de itt nem röntgennel, hanem a bevezetett laparoszkópiás endoszkóppal követik nyomon a folyadék haladását. Amennyiben elzáródás van itt adott a lehetőség a fellazítására, a szűkület feloldására.

 

6. Posztkoitális-teszt (immunológiai teszt):

 

    Az én nőgyógyászom szerint ezt a vizsgálatot felesleges elvégezni, mivel a vizsgálat megbizhatóságát már a lombik programban részt vevő intézetek is kétségbe vonják, ezért nem is alkalmazzák. De szükségesnek tartom a leírását azon nők számára, akik már átestek és rossz eredményt kaptak, hogy ezek alapján mérlegeljenek, vagy azon nők számára, akiknek valamelyik vidéki orvos ajánlotta a vizsgálat elvégzését, hogy fontolják meg akarják-e ezen ismeretek függvényében a vizsgálatot.

    Ez egy összeférhetetlenségi vizsgálat. Teljesen fájdalom mentes. A nőnek a peteérése napján szexuális kapcsolatot kell létesíteni, majd az aktust követő max 12 órán belül kenetet vesznek a méhszájról. Azt vizsgálják, hogy a hüvely által termelt méhnyaknyák nem mutat-e immunológiai összeférhetetlenséget, azaz hogy nem öli-e meg a spermiumokat. A vizsgálat pontossága hagy némi kétséget maga után, ugyanis csak akkor ad elfogadható képet ha az együttlét pontosan az ovuláció időpontjában történik. A másik dolog meg az, hogy gondoljunk bele, hogy az ondóban lévő  spermák minősége sem egyforma, ha nem lenne ez a méhnyaknyák általi természetes szelekció, akkor a gyenge minőségű, amorf, hibás spermáknak is sikerülne eljutniuk a petesejtig, s akkor rengeteg sérült gyermek születne.

 

Milyen vizsgálatok várnak a párodra?

A pár férfi tagjának urulogiai illetve andrológiai vizsgálaton kell átesnie. Az urulógiai vizsgálat során, ultrahanggal nézik a férfi a heréinek állapotát. Ez egy abszolult fájdalom mentes még csak kellemetlennek  sem nevezhető beavatkozás. Ezután a prosztata anális vizsgálata következik. Ez így első hangzásra durvának tűnik, de a férjem tapasztalataiból kiindulva kellemetlen, de ugyanakkor fájdalommentes vizsgálat. Fájdalmat csak abban az esetben érezhet az erősebb nem, ha valamilyen prosztata rendellenességgel pl.: gyuladással küzd, de ebben az esetben is megéri a fájdalom elviselése, mivel a probléma gyógyszeres kezeléssel orvosolható, így a későbbi nagyobb problémák mint például a merevedési gondok, fájdalmas vizeletürítés vagy a prosztata esetleges elrákosodása elkerülhető. Ezen vizsgálatokat követi az andrológiai vizsgálat, spermavizsgálat. A minta bevihető (félórán belül oda kell érni vele az orvoshoz, illetve ügyelni kell a szobahőmérsékleten való tartásnak) illetve a helyszínen produkálható. Vizsgálják az ejakulátom mennyiségét, elfolyosódásának idejét, majd mikroszkóp alatt a minőségét (a spermaszámot, a sperma aktivitását, morfológiáját).

 

A sperma minőségének határértékei a köveztkezők:

- A spermiumok számának egyenlőnek vagy többnek kell lennie, mint 20 millió/ml.

- A mozgékonyságuknak legalább 50%-osnak kell lennie az összes mozgó spermium aránynak.

- Minőségi mozgékonyság legalább 25% nagyon jó mozgékonyság 25% mérsékelten jó mozgékonyság és kevesebb mint 50% mozdulatlan.

- Alakilag több legyen 30%-nál a normál morphologiájúak aránya.

- Az ondó mennyisége 2-8 ml.

- Az ondó pH-ja 7-7,8.

- Az elfolyósodás ideje kevesebb, mint 30 perc

Ha a spermavizsgálat eredménye pozitiv, tehát találtak valami hibát, legtöbbször a következő kategóriák szerepelnek:

aspermia nincs ondó, hypospermia túl kevés ondó (< 2 ml), hyperspermia túl sok ondó (>8ml), azoospermia az ondóban nincsenek spermiumok, cryptozoospermia az ondóban csak elvétve vannak spermiumok (centrifugatum), oligozoospermia kevesebb mint 20 millió spermium/ml, polyzoospermia több mint 250 millió spermium/ml, asthenozoospermia 50%-nál kevesebb mozog, alak és számuk normális, teratozoospermia 70%-nál több a normálistól eltérő spermium, necrozoospermia csak halott spermiumok vannak az ejakulátumban.

Hirdetés:


Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Játék Androidra

Közösség

Belépés

E-mail cím:
Jelszó: