Endometriózis

Endometriózis

Mi is ez a betegség?

Az endometriózisos betegeknél a méh nyálkahártyájának kis darabjai valami ok miatt nem ürülnek ki a szervezetből a menstruáció idején, hanem más szövetekbe - leggyakrabban a petefészkekbe, a méhszalagokba és a bélfalba - ágyazódnak be. A havi ciklus idején, amikor a női nemi hormonok hatására a méh nyálkahártyája megvastagszik, ezek a méhnyálkahártya-eredetű kis szöveti szigetek is hasonlóan reagálnak. Menstruációkor - a méhnyálkahártyához hasonlóan - ezek is kilökődnének, de nincs hová. A bevérzett szövetekből egészségre káros ciszták (leggyakrabban csokiciszták) és hegek képződhetnek, valamint a különböző szervek között rostos összenövések keletkeznek. Bár nem mindig okoz tüneteket, a betegség bizonyos esetekben erős fájdalommal járhat.

Gyakoribb tünetek:

Erős vérzés.

Erős menstruációs görcsök.

Gyakori hasmenés vagy székrekedés.

Fájdalmas közösülés a ciklus bármely szakaszában.

Mi okozza?

A betegség kialakulásának oka pontosan nem ismert. Az egyik feltételezés szerint menstruációkor a vér a petevezetékeken részben visszafelé áramlik, és a magával ragadott méhnyálkahártya-eredetű sejteket más területekre szállítja, ahol a szövet megtapadva burjánzani kezd. Egy másik elmélet szerint az endometriózis fejlődési rendellenesség, és a sejtek egy része a betegekben már megszületésüktől a méhen kívül található. Egy harmadik elmélet azt állítja, hogy a betegség mögött az immunrendszer elégtelen működése áll, mivel nem pusztítja el a rossz helyen található és betegséget okozó sejteket.

Kezelési lehetőségek:

Amennyiben az orvos endometriózist állapít meg, általában fogamzásgátló tablettát ír fel. Ennek segítségével ugyanis kikapcsolható a petefészek működése, és a várandóssághoz hasonló hormonális állapot érhető el. A tablettaszedéssel tehát megszüntethető mind a fájdalom, mind a rendellenes szövetek terjedése a szervezetben. Műtéti eljárás is létezik már a betegség kezelésére: ilyenkor az operáció során eltávolítják azokat az endometrium-darabokat, melyek a méh üregén kívül helyezkednek el. Illetve létezik egy harmadik alternatív (gyógynövényes) kezelési mód, amennyiben orvosod úgy ítéli meg, hogy egésszégi akadálya a természetes módszer kipróbálására.

Kizárólag orvosi javaslatra:

A progeszteron elválasztás fokozására:barátcserje, palástfű, cickafark, kőmagvú gyöngyköles, citromfű

Vérzés esetén: pásztortáska, borsos keserűfű, őszi csodamogyoró, szilvalevelű bangita

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Játék Androidra

Közösség

Belépés

E-mail cím:
Jelszó: