PCO vagy PCOS

Mi is az a PCO?

A PCO (de szokták PCOS-ként, illetve PCOD-ként is rövidíteni) a policisztás ovárium rövidítése, ami annyit jelent, hogy a petefészekben nincs normális peteérés, ehelyett számos apró ciszta helyezkedik el a külsõ kéreg alatt. Lényege, hogy ez egy komplex szabályozási rendellenesség, ami a nõi hormonokon kívül pl. a cukoranyagcserét is befolyásolja. 

A betegség tünetei:

A betegség diagnózisa elsõsorban a jellegzetes tünetek, a vérzészavar, meddõség, magasabb férfihormon szintek következményei (aknék, hajhullás, szõrösödés) alapján merülhet fel. A betegség hormonális háttere meglehetõsen összetett. Peteérés a legtöbb esetben nincs, vagy ritkán van.

Kialakulásának oka:

Sajnos a PCO kialakulásának okát nem lehet megmondani. A kialakulásban nincs jelentõsége az életkornak, ez a kezelési lehetõségeket nem befolyásolja. Általában ez egy krónikus állapotot jelent, de amikor szükséges, ki lehet kezelni.
A PCO kialakulásában az inzulin érzékenység csökkenésének is szerepe lehet, de közvetlenül  a diabétesszel nem  függ össze. (Az édességek megvonása nem fogja megoldani a kórképet.) 

Diagnosztizálása:

A diagnózishoz használt ultrahang vizsgálat is jellegzetes képet mutat, a pontos diagnózis a megfelelõ hormonvizsgálatok elvégzése után lehetséges korrekt módon. Ilyen kivizsgálás olyan klinikán, vagy kórházban lehetséges, ahol van ultrahang és hormonlabor.

Szerepe a meddõségben:

Van, amikor spontán létrejön terhesség, de a legtöbb esetben orvosi segítség szükséges. Általánosságban elmondható, hogy kezelés nélkül a teherbe esés esélye minimális. 

Kezelése:

A kezelésnek alapvetõen két lehetõsége van. Az egyik a mûtéti eljárás. Régen hasi mûtétet végeztek, és a petefészkekbõl kimetszettek egy darabot. Napjainkban laparoszkópiával a petefészkek felszínét néhány helyen átégetik. A másik kezelési lehetõsége a betegségnek a gyógyszeres kezelés, az úgynevezett "hormonális ékrezekció", amely teljes sikert biztosíthat mûtét nélkül. Ez egy kifejezetten elegáns terápiáját jelenti az egyébként nehezen megoldható kórképnek. Olyan nõknél alkalmazzák sikerrel, akiknél az egyszerûbb kezelés nem vezet eredményre, illetve azon is múlik a terápia beállítása, hogy az elõzetes hormonális kivizsgálás pontosan mit mutat. Ha tényleg PCO-ról van szó, akkor alig van olyan beteg, akinél így nem tudnak peteérést elérni. Ez a kezelés nem egy gyógyszer adását jelenti, hanem egy pontosan felépített, több szerbõl álló kezelési séma alkalmazását. A lényege, hogy egy pontos és részletes hormonális kivizsgálás után beállítunk egy testre szabott kezelést, amely egyrészt a petefészek és a mellékvese-kéreg hormontermelésének elnyomásából, majd a peteérés stimulálásából áll. Ha valóban PCO-ról van szó, akkor az eljárás gyakorlatilag 90%-ban teljes sikert biztosít.
A PCO kezelésénél alkalmazott gyógyszeres eljárás nem krónikusan szedett gyógyszereket jelent, ezért  akkor is szó lehet róla, ha valaki egyébként nem szedhet hormontartalmú gyógyszereket. Ezt természetesen a korábbi leletek  ismeretébenc lehet csak eldönteni.

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Játék Androidra

Közösség

Belépés

E-mail cím:
Jelszó: